Ерик Холкомб со извршна наредба истекува во 23:59 часот

Изборните операции би можеле да продолжат. Спортските сали може да се отворат со протоколи за оддалечување и санитација. Баровите ќе останат затворени.

Доколку болеста не се врати во првата фаза, а државата повторно ги исполни критериумите, државите би можеле да преминат во втората фаза, а потоа, доколку не се случи друго враќање, во третата фаза.

Втората фаза може да продолжи кога државите ги задоволуваат трите критериуми по втор пат и немаат докази за враќање. Ранливите поединци треба да продолжат да останат дома. Вработените можат да продолжат да работат на далечина, а физичкото растојание треба да се одржува на јавно место, со собири на повеќе од 50 луѓе само со соодветно растојание. Несуштинските патувања може да продолжат, училиштата и дневните центри може повторно да се отворат и големите места може да се отворат со умерено физичко растојание. Решетките може да се отворат со намален капацитет.

Во третата фаза, ранливите луѓе можат да почнат да излегуваат повеќе, но сепак треба да практикуваат мерки за дистанцирање, се вели во упатствата. Луѓето со низок ризик треба да „размислат“ да поминуваат помалку време во преполни средини. Канцелариите нема да имаат ограничувања. Посетите на установи за долгорочна нега и болници би можеле да продолжат. Големите места можат да работат со ограничено растојание. Спортските сали може да останат отворени, а баровите може да ја зголемат зафатеноста на стоечките соби.

Дали државата ја исполнува листата на одговорности на Белата куќа?

Насоките на Белата куќа, исто така, вклучуваат „основни одговорности за подготвеност на државата“ за повторно отворање. Еве како Аризона ги исполнува овие обврски:

 • „Способност брзо да се постават безбедни и ефикасни места за скрининг и тестирање за симптоматични поединци и трага на контакти на резултатите од COVID+“: Тестирањето е подобрено, иако некои окрузи велат дека немаат соодветни резерви за тестирање на соодветно ниво. Следењето контакти, особено во понаселените окрузи во Аризона, треба да се подобри за целосно следење на контактите.
 • „Способност да се тестираат лица со синдроми/ИЛИ индицирани за КОВИД и да се следат контакти на резултатите од КОВИД+“: Ова зависи од тоа каде во државата се наоѓате. Некои области на државата велат дека тие се Гомез рече дека нема да бидат објавени дополнителни информации за детето со цел да се заштити приватноста на семејството. Случаите на СОВИД-19 во Аризона достигнаа вкупно 9.945 заклучно со четвртокот, со 450 познати смртни случаи, според бројките објавени во четвртокот од Одделот за здравствени услуги во Аризона.

  Луѓето од 65 години и постари сочинуваат 354 од вкупно 450 смртни случаи. Голем број на смртни случаи се случиле во установи за долгорочна нега.

  Според w-loss-website.com од четвртокот, државната база на податоци не покажа смртни случаи на возраст под 20 години. Починале 16 лица на возраст од 20 до 44 години, како и 25 лица на возраст од 45 до 54 години и 55 лица на возраст од 55 до 64 години.

  Од 9.945 случаи, 33% од пациентите имаат хронични медицински состојби како што се дијабетес, срцеви заболувања, хипертензија, хронично белодробно заболување, хронично заболување на бубрезите или хронично заболување на црниот дроб. Дополнително, 44% од сите случаи се сметаат за „високо ризични“, што значи дека поединецот е или над 65 години или има хронична состојба.

  Од сите потврдени случаи, 6% од пациентите се помлади од 20 години, 38% се на возраст од 20 до 44 години, 17% се на возраст од 45 до 54 години, 16% се на возраст од 55 до 64 години и 23% се постари од 65 години. Ова се усогласува со пропорциите на тестирање направено за секој возрасен опсег.

  Според податоците на одделот, датуми со најмногу смртни случаи во еден ден досега се 19 април и 20 април, со по 21 смрт.

  Потврдените случаи на округот Марикопа надминуваат 6.200, според државните бројки.

  Бројот на случаи во Аризона веројатно е поголем од официјалните бројки поради ограничувањата на набавките и достапните тестови. Државата објави на 23 април дека секој што верува дека може да биде заразен сега може да се тестира.

  Канцеларијата на гувернерот и Министерството за здравство објавија „тестирање блиц“ со цел да се тестираат од 10.000 до 20.000 луѓе секоја сабота во три последователни викенди. 2 мај беше првиот ден од Блицот , а Блицот на 9 мај се одржа на 37 полигони за тестирање во девет окрузи. Аризона значително го зголеми дијагностичкото тестирање во текот на изминатите две недели поради олабавените барања за тестирање и блицовите за време на викендот.

  Процентот на позитивни тестови неделно се намали од 11% пред четири недели на 6% минатата недела, веројатно делумно затоа што се тестираат поширок опсег на луѓе, а не само многу болни.

  Најновите податоци од Аризона

  Заклучно со вторник наутро, државата пријави вкупно смртни случаи од овие окрузи: 259 во Марикопа, 136 во Пима, 58 во Коконино, 41 во Навахо, 26 во Мохаве, 20 во Пинал, 11 во Апачи, четири во Јавапаи и три во Јума.

  Официјалните лица на округот Ла Паз пријавија два смртни случаи, а официјалните лица на Гила пријавија еден смртен случај заклучно со понеделникот, иако државниот сајт ги наведе двата окрузи и округот Кочиз како само со помалку од три смртни случаи. Окрузите Гринли, Греам и Санта Круз не пријавиле смртни случаи.

  Каунти Јума во четвртокот објави дека едно дете починало од болест поврзана со СОВИД-19. Детето имало „повеќе сериозни основни медицински состојби“, се вели во соопштението на округот Јума. Округот соопшти дека тоа е првата педијатриска смрт во државата поврзана со СОВИД-19.

  Од вкупно идентификуваните случаи ширум државата, 47% се мажи, а 53% се жени. Но, мажите сочинуваат поголем процент од смртните случаи, со 54% ​​од смртните случаи мажи и 46% жени од вторникот.

  Луѓето од 65 години и постари сочинуваат 447 од вкупно 562 смртни случаи. Додека расата/етничката припадност е непозната за 19% од смртните случаи, 43% од смртните случаи биле белци, 18% биле домородни Американци и 15% биле шпанци или латино.

  Севкупно, Аризона има 163,2 случаи и 7,82 смртни случаи на 100.000 жители, според податоците на државата.

  Обемот на епидемијата се разликува по округот. Округот Марикопа има 142,4 случаи и 5,93 смртни случаи на 100.000 жители, а Пима има 155,4 случаи и 13,02 смртни случаи на 100.000 жители.

  Коконино има 488,9 случаи и 39,38 смртни случаи на 100.000 жители, а Навахо има 901,4 случаи и 36,34 смртни случаи на 100.000 жители.

  Од 11.736 случаи, 31% вклучуваат лица со хронични медицински состојби како што се дијабетес, срцеви заболувања, хипертензија, хронична белодробна болест, хронична бубрежна болест или хронично заболување на црниот дроб. Дополнително, 43% од сите случаи се сметаат за „високо ризични“, што значи дека поединецот е или над 65 години или има хронична состојба.

  Од сите потврдени случаи, 7% се помлади од 20 години, 38% се на возраст од 20 до 44 години, 17% се на возраст од 45 до 54 години, 15% се на возраст од 55 до 64 години и 23% се постари од 65 години. Ова се усогласува со пропорциите на направените тестирања за секој возрасен опсег.

  Веб-страницата на државното Министерство за здравство соопшти дека и државните и приватните лаборатории имаат завршено вкупно 122.842 дијагностички тестови за СОВИД-19, а завршени се 36.209 серолошки тестови или антитела.

  Повеќето дијагностички тестови за СОВИД-19 се враќаат негативни, покажува таблата на државата, со 7,5% позитивни. За серолошки тестови, 3,2% се вратиле позитивни.

  Одделот за јавно здравје на округот Марикопа даде подетални информации за своите 6.011 случаи во вторникот (државата ги пријави своите случаи на 6.219):

  • Потврдените случаи се зголемија за 96 од понеделник до вторник. Смртните случаи се зголемија за осум на 248.
  • Случаите се 47% мажи и 53% жени.
  • 1.018 случаи се поврзани со жители на установи за долгорочна нега. Од нив, 222 лица (22%) се хоспитализирани, а 175 лица (17%) починале.
  • 142 установи за долгорочна нега имаат барем еден позитивен случај од жител или персонал. Од 458 членови на персоналот во овие установи кои биле позитивни на тестот, 23 се хоспитализирани, а двајца починале.
  • 331 лице под 19 години биле позитивно тестирани, што сочинува 6% од позитивните случаи.
  • Луѓето на возраст од 20 до 44 години сочинуваат 38% од позитивните случаи, по што следат луѓето од 45 до 64 години со 32% и луѓето од 65 или постари со 24%.
  • 14% или 856 случаи се хоспитализирани.
  • 4%, или 233 случаи, биле на одделението за интензивна нега. Броевите за хоспитализација и интензивна нега ги вклучуваат сите случаи кои биле во болница или ИЦИ во секое време за време на нивното боледување, велат од округот.
  • Веројатноста да бидете хоспитализирани или во ICU се зголемува со возраста. Од оние на возраст од 20-44 години, 167 (7%) биле хоспитализирани, а 35 (2%) биле на ИЦУ. За лицата на возраст од 45-64 години, 297 (15%) биле хоспитализирани, а 82 (4%) биле на интензивна нега. Меѓу оние над 65-годишна возраст, имало 385 (27%) хоспитализирани и 115 (8%) на ИЦУ.
  • Од 248 смртни случаи во округот Марикопа, четири биле на возраст од 20-44 години, 19 биле на возраст од 45-64 години и 225 биле на возраст над 65 години.
  • Од 248 смртни случаи, 91% биле 65 или постари, 69% имале хронична медицинска состојба и 97% биле со висок ризик (што значи 65 или постари или барем една хронична медицинска состојба).

  Округот Санта Круз пријавил 51 случај, округот Кочиз пријавил 43, округот Ла Паз пријавил 22, округот Греам пријавил 20, округот Гила пријавил 19 и округот Гринли пријавил два, според државните бројки.

  Окрузите Ла Паз, Гила и Гринли не забележаа зголемување на бројот на случаи од понеделникот.

  Навахо нацијата имаше 3,204 идентификувани случаи и 102 потврдени смртни случаи заклучно со понеделник навечер. Од 3.204 случаи, 1.821 се во окрузи во Аризона. Навахо нацијата вклучува делови од Аризона, Ново Мексико и Јута.

  Навахо нацијата издаде итна наредба со која се бара од сите поединци да носат маски на јавно место и го спроведе својот петти 57-часовен полициски час изминатиот викенд и ноќни полициски час во текот на неделата во обид да помогнат да се забави ширењето.

  Дојдете до известувачот на Alison.Steinbach@arizonarepublic.com или на 602-444-4282. Следете ја на Твитер @alisteinbach .

  Поддржете го локалното новинарство. Претплатете се на azcentral.com денес.

  Кликнете овде за ажурирана листа на окрузи Индијана погодени од ограничувања.

  Како што дневниот број на случаи и стапката на позитивност се намалува, мапата во Индијана кодирана во боја која покажува ширење на вирусот почнува да се подобрува.

  Само трет пат од 2 декември, статистиката на округот COVID-19 падна во жолта категорија, за умерено ширење. Овој пат, тоа е округот Џеј на границата со Охајо. Ниту една област не забележа минимално ширење, сина категорија, со месеци.

  Сепак, подобрувањето е силно. Триесет и четири окрузи забележуваат високо ширење на вирусот, црвена категорија. Тоа е за 39 помалку од минатата недела.

  Каунти Мерион, кој се пресели во црвено минатата недела, се врати во портокалова боја, за умерено до високо ширење, во својот неделен резултат. Од седумте окрузи кои директно ја допираат Мерион, Хендрикс, Џонсон и Шелби се во црвено. Останатите, вклучувајќи го и Хамилтон, се во портокалова боја.

  Дневни бројки: Како да ја прочитате контролната табла за коронавирус во Индијана

  И покрај подобрувањето на овие неделни резултати, огромното мнозинство од државата ќе продолжи да се соочува со најсилните ограничувања на државата. Додека 34 окрузи се во црвено оваа недела, 75 ќе се соочат со црвени ограничувања. Причината: округот мора да има понизок резултат две последователни недели пред да се пресели надолу во ограничувањата.

  75-те окрузи кои се соочуваат со најсилни ограничувања се два помалку од минатата недела. Останатите 17 окрузи во државата ќе се соочат со портокалови ограничувања, две повеќе од минатата недела.

  Тие ограничувања, создадени од гувернерот Ерик Холкомб со извршна наредба, треба да истечат во недела во 23:59 часот; сепак, гувернерот постојано ги продолжуваше наредбите и се очекува да одржи прес-конференција во четврток попладне.

  Земјите се соочуваат со црвени ограничувања

  • Ален
  • Бентон
  • Блекфорд
  • Бун
  • Браун
  • Керол
  • Кас
  • Кларк
  • Глина
  • Клинтон
  • Крафорд
  • Дејвис
  • Де Калб
  • Дирборн
  • Дубоа
  • Елхарт
  • Фајет
  • Фонтана
  • Френклин
  • Гибсон
  • Грант
  • Грин
  • Хамилтон
  • Хенкок
  • Харисон
  • Хендрикс
  • Хенри
  • Хауард
  • Џексон
  • Џаспер
  • Џеферсон
  • Џенингс
  • Џонсон
  • Нокс
  • Кошчиуско
  • Ла Порте
  • Лагранж
  • езеро
  • Лоренс
  • Медисон
  • Марион
  • Маршал
  • Мартин
  • Мајами
  • Монтгомери
  • Морган
  • Благородна
  • Охајо
  • Портокалова
  • Овен
  • Парк
  • Штука
  • Портер
  • Пози
  • Патнам
  • Рипли
  • Брзање
  • Скот
  • Шелби
  • Спенсер
  • Старк
  • Стубен
  • Саливан
  • Швајцарија
  • Типекано
  • Типтон
  • Унијата
  • Вандербург
  • Вермилион
  • Ворен
  • Ворик
  • Вашингтон
  • Велс
  • Бело
  • Витли

  Контактирајте го известувачот за транспорт на IndyStar, Итан Меј на emay@indystar.com или 317-402-1058. Следете го на Твитер: @EthanMayJ .

  Лекар кој лекува пациенти во одделението за коронавирус во Ајзенхауер здравство повика на заклучување на целата долина Коачела за да се забави ширењето на пандемијата на коронавирус, што тој го нарече „настан еднаш во 500 години“.

  Неговите коментари дојдоа истиот ден кога Градскиот совет на Палм Спрингс му наложи на градскиот менаџер Дејвид Реди да им нареди на жителите да се засолнат на место и да ги затворат несуштинските бизниси, почнувајќи од среда во 7 часот наутро.

  Contents